jueves, 28 de octubre de 2010

RELIGIÓ I POLÍTICA


No era pas aquest un apartat previst del programa, però és normal que, en un moment o altre, n'acabèssim parlant. Ha estat a partir de comentar un text d'Unamuno... La religió s'ha d'ocupar del món, de transformar-lo? O només del cel i d'esperar-lo?


Per bé o per mal, ens agradarà o no, la relig i la política s'han relacionat i es relacionen. Aquesta relació ha pres i pren moltes formes al llarg de la història i del món, però és, sobretot un fet. I un fet, segons com, inevitable. Inevitable pel fet de que la persona o el grup religiós pertany a una societat (a la "polis") i pel sol fet de ser-hi, ja hi té una relació. Si diu o fa perquè fa i si no diu i no fa perquè no fa, la religió no pot deixar de ser, almenys en part, també "política", perquè és un producte social, col.lectiu.


Un exemple: condemnar (i potser actuar-hi en contra) un règim polític (una dictadura) o sistema econòmic (el capitalisme o el comunisme) és fer política però no dir ni fer res també és prendre una postura política ("quien calla otorga" diuen). Així per exemple la religió ha exercit el poder polític ("terrenal"), ha justificat o tolerat aquells que manaven en un moment donat, però també, d'altres vegades, s'hi ha enfrontat, propugnant o propiciant d'una forma o altra, transformacions o revolucions.


La religió ha estat, sense entrar a valorar-ho (només constatem un fet!), a vegades conservadora i d'altres progressista. Fins i tot una mateixa religió en un mateix context polític pot veure com els seus seguidors, provant de ser consegüents, es mostren partidaris de polítiques no només diferents sinó fins i tot confrontades.


És per això que el tema potser no és si la religió ha de fer o no política (estem dient que segurament no pot no fer-ne, en tant que l'home, com deia Aristòtil és un "zoon politikon", un animal social) sinó quina mena de política ha de fer la religió. Això evedimentment cau en el camp d'allò "normatiu" i ho ha de valorar i decidir cadascú.


Tanmateix pot ser interessant per tenir elements nous de judici de fer una ullada a diferents manifestacions de la relació entre política i religió. Cliqueu a les imatges per accedir a enllaços que us volen donar més informació.





No hay comentarios:

Publicar un comentario