martes, 19 de octubre de 2010

QUÈ HE D'ESTUDIAR PER L'EXAMEN?

1. Cal que et miris bé això dels diferents sabers sobre la religió, què estudia i com cada un d'ells. Hauries de tenir molt clara la diferència entre una afirmació positiva i normativa, i saber de quin tipus són les que fan, per exemple, la història, la sociologia, la filosofia, la teologia, fenomenlogia,... Convindria repassar (i comprendre bé) el full fotocopiat que es va donar sobre això (amb l'esquema per un costat i l'exercici pràctic per l'altra banda). També pot ser-te molt i molt útil llegir l'entrada del 5 d'abril de 2010: "L'estudi de la religió:....". Allí s'explica el que vam parlar a classe amb exemples.

2. Arriba a l'examen sabent explicar què és una religió. A la Vikipèdia hi ha definicions que et poden servir per sortir del pas si vas una mica perdut.


3. Després és important que estudiïs tot el que es refereix als humanismes (ateu, existencialista, cristià), repassant especialment el que diuen els mestres de la sospita i Sartre. Per això et serà útil repassar les pàgines del llibre de text que en parlen i també les 3 entrades del 6 març de 2010, que s'hi refereixen.

4. Tingues present el full donat a classe amb el text d'Unamuno i la informació sobre la Teologia de l'Alliberament. Hauries de saber contestar preguntes com aquestes: San Manuel Bueno Mártir seria partidari de la Teologia de l'Alliberament? Què té a veure aquesta teologia i Karl Marx?,...

5. Llegeix les entrades del 7 de març "La ciència" i del 5 abril "Hi ha conflicte entre ciència i religió?" i tinguès clar què cau dins i què fora del camp d'estudi de la ciència, què vol dir que la ciència és "metodològicament agnòstica" i què són el cientisme i el fonamentalisme. Repassa també la selecció de textos ("Fe i Ciència") i assegura't que entens el que volen dir els seus autors.

6. Estigues atent a la pel.lícula "Herencia del viento" i repassa les notes que n'hagis pres durant la seva projecció a classe. Navega per l'entrada "Herencia del Viento" del dia 13 de novembre. Hauries de tenir clar de què tracta el film (basat en fets reals... quins?) i quina és la postura dels seus personatges principals. Assegura't de que saps respondre: Per què es dóna el conflicte entre creacionistes i evolucionistes? Què és això del "diseny intel·ligent"? Quina és la postura oficial de l'Església catòlica sobre l'origen de l'home? (rellegeix el text de Joan Pau II en el full amb la selecció de textos sobre fe i ciència!).

7. Pensa que aprofundir en algun aspecte mitjançant una "ampliació" et pot fer més entenedor i ahora més agradós (sucós) un tema.

Recorda que a part d'estudiar per l'examen, has de dur el dossier del trimestre per entregar-lo!

No hay comentarios:

Publicar un comentario