jueves, 23 de diciembre de 2010

La "intel·ligència espiritual"

Al primer trimestre hem vist com alguns filòsofs (els mestres de la sospita), buscant la veritat, han mostrat raons per no creure en Déu. Algú podria pensar que creure, la fe, és fins i tot quelcom irracional. Unamuno, de fet, ho veia d'aquesta manera i així ho va plasmar literàriament en el seu genial "San Manuel Bueno y Mártir".

Hem vist també en aquestes darreres classes la pel·lícula "Herencia del viento", que fa un gran retrat del fonamentalisme religiós en la seva croada contra la ciència.


Hom podria arribar a pensar que la mateixa religió (i no sols el fanatisme i el dogmatisme) és quelcom de gent amb poc seny o criteri, de persones que no fan un bon ús de la raó. En síntesi: que la religió és cosa de gent tonta o, com a mínim, amb poques llums, és a dir poc intel·ligènt.

És per això que és interessant escoltar un punt de vista que sembla sinó contradir, sí oferir una nova mirada sobre l'assumpte. Per a certs estudiosos, les preguntes de caire metafísic i ètic (les qüestions religioses), no són pas absurditats ni tonteries, sinó la manifestació d'un tipus d'intel·ligència (anomenada espiritual) que es suma a les altres intel·ligències tal volta més conegudes (lingüística, matemàtica, corporal, emocional,...).

Les religions doncs serien alhora resultat d'aquesta intel·ligència i estímul per al seu desenvolupament. En aquest sentit, la gent poc religiosa (o espiritual) seria gent amb menys intel·ligència (espiritual) i no a l'inrevès.

Un d'aquests estudiosos que s'ha interessat per la intel·ligència espiritual és en Francesc Torralba, que n'ha escrit un llibre que en parla (clica a la imatge del llibre a l'esquerra). Al youtube hi podem veure diferents entrevistes (I, II, III,...) que li han fet.


I tu, què en penses?
La gent més espiritual (que no la fanàtica, sectària, dogmàtica,...) és més intel·ligènt? És espiritual perquè té més capacitat (per fer-se determinades preguntes, per prendre distància envers un mateix,...) o bé perquè és més "incapaç" (i necessita creure's una sèrie de tonteries)? La gent espiritual ho és perquè "allarga" més, hi veu més, o perquè és més "curta", "limitada"? Què hi dius, tu?

No hay comentarios:

Publicar un comentario