jueves, 23 de diciembre de 2010
Benvinguda al segon trimestre
DOSSIER DEL SEGON TRIMESTRE
1r full: Fitxa completada sobre la pel·lícula vista a classe ("Herencia del viento").
2n full: Llegeix l'entrada del 24 de desembre "La intel·ligència espiritual" i visita els seus hipervincles. Contesta: Què és la intel·ligència espiritual i per a què ens capacita? És útil, bo, tenir-ne i/o desenvolupar-la? De quines maneres es pot desenvolupar? Com és relacionen intel·ligència espiritual i religió? Respon també la pregunta que es formula al final de l'entrada mencionada.
3r full: A partir dels enllaços proposats a l'entrada del Judaisme, del que hem vist a classe i/o d'altres fonts d'informació que puguis trobar sobre aquesta religió, contesta (intenta pensar personalment les respostes i no copiar fragments sense sentit d'aquí i d'allà):
a) Ja has vist com la intel·ligència espiritual ens faculta per fer-nos preguntes com "Què hi faig jo aquí?". Per a totes religions estem aquí per algun motiu i per a alguna cosa i n'hem de ser conscients i actuar en conseqüència a risc de malaguanyar poc o molt la nostra vida. Pels jueus doncs, quin és el sentit (significat, finalitat, valor,...) de l'existència? (per contestar et pot anar bé utilitzar les paraules "Déu", "Aliança", "Llei de Moisès", "Poble d'Israel")
b) Com ha de viure (què ha de fer?) un jueu per "anar bé" (realitzar-se, salvar-se,...)?
c) Tria lliurement un aspecte (de la doctrina, de la història, de les pràctiques,...) de la religió jueva que et sembli interessant. Explica el per què de la teva elecció tot comentant-lo de forma personal.
4rt full: Full amb una selecció de textos sobre el judaisme donat a classe. Millor si estan subratllats, amb anotacions... Millor encara si els textos estan resumits + explicats + comentats de forma personal.
5è full: A partir dels enllaços proposats a l'entrada del Cristianisme, del que hem vist a classe i/o d'altres fonts d'informació que puguis trobar sobre aquesta religió, contesta (intenta pensar personalment les respostes i no copiar fragments sense sentit d'aquí i d'allà):
a) Les mateixes preguntes que ens feiem en el judaisme.... "Per què i per a què estem aquí". Pels cristians doncs, quin és el sentit (significat, finalitat, valor,...) de l'existència? (per contestar et pot anar bé utilitzar les paraules "Jesucrist", "Evangeli", "Regne de Déu",...)
b) Com ha de viure (què ha de fer?) un cristià per "anar bé" (realitzar-se, salvar-se,...)?
c) Tria lliurement un aspecte (de la doctrina, de la història, de les pràctiques,...) de la religió cristiana que et sembli interessant. Explica el per què de la teva elecció tot comentant-lo de forma personal.
6è full: fulls amb textos (amb paraules per posar, frases per completar,...) del cristianisme donats a classe. Millor, és clar, si està fet.
7è full: Resum i comentari personal de les pàgines 46 a 56 del llibre de text de religió "L'aventura de la vida". Millor si, a més a més, contestes una o algunes de les preguntes que es fan als diferents qüestionaris que hi trobaràs.
8è full: Prova a contestar en relació a l'Islam les mateixes preguntes que ens feiem sobre les altres dues religions abrahàmiques. Fes-ho a partir dels enllaços que se't proposen al blog i del que hem treballat a classe.
a) Quin és el sentit (significat, valor, finalitat,...) de l'existència? (per contestar pots utilitzar els mots "Déu", "Mahoma", "Alcorà",...).
b) Com ha de viure (què ha de fer?) un musulmà per anar bé (per a salvar-se, realitzar-se...)? (recorda els "5 pilars de l'Islam,...)
c) Tria lliurement un aspecte (de la història, les creences o pràctiques, de la societat,....) de la religió musulmana que et sembli interessant. Justifica la teva elecció i explica el que calgui sempre de forma personal.
9è full: Fulls amb selecció de textos de la religió musulmana. Millor si es veuen subratllats i/o amb anotacions. Millor encara si hi ha un o més textos resumits i comentats de forma personal.
10è full: Full sobre la pel·lícula "Una realidad paralela" donat a classe. Millor, és clar, si hi ha alguna anotació a la part de darrere. Millor encara si hi ha un resumet i/o un comentari personal de la peli en qüestió. En tot cas, contesta la següent pregunta: Creus que els protagonistes del documental tenen "intel·ligència espiritual"? Justifica la teva resposta.
11è full: Full d'aprofundiment. Què és això? Tria un tema, una qüestió que t'interessi i... al teu aire! Pots veure un video o llegir un article a Webislam i fer-ne una ressenya i/o comentari; Pots fer una pregunta en la "consultoría" d'aquesta web o en una altra; Pots investigar alguna qüestió relacionada amb els temes que ens han ocupat aquest trimestre: La intel·ligència espiritual i la pregunta pel sentit de la vida, les tres religions abrahàmiques,...; Pots veure una peli, llegir un llibre, etc on es parli d'aquestes religions o qüestions i fer-ne un comentari,... Tu mateix. L'única condició és que el tema sigui del teu interès i la redacció absolutament personal.
La "intel·ligència espiritual"
Hom podria arribar a pensar que la mateixa religió (i no sols el fanatisme i el dogmatisme) és quelcom de gent amb poc seny o criteri, de persones que no fan un bon ús de la raó. En síntesi: que la religió és cosa de gent tonta o, com a mínim, amb poques llums, és a dir poc intel·ligènt.
És per això que és interessant escoltar un punt de vista que sembla sinó contradir, sí oferir una nova mirada sobre l'assumpte. Per a certs estudiosos, les preguntes de caire metafísic i ètic (les qüestions religioses), no són pas absurditats ni tonteries, sinó la manifestació d'un tipus d'intel·ligència (anomenada espiritual) que es suma a les altres intel·ligències tal volta més conegudes (lingüística, matemàtica, corporal, emocional,...).
Un d'aquests estudiosos que s'ha interessat per la intel·ligència espiritual és en Francesc Torralba, que n'ha escrit un llibre que en parla (clica a la imatge del llibre a l'esquerra). Al youtube hi podem veure diferents entrevistes (I, II, III,...) que li han fet.
ACTIVITATS DE RECUPERACIÓ
Què has de fer?
Com ja saps, realitzar una (en aquest cas tu esculls la que prefereixis) o dues (en cas de no haver arribat al 4) de les següents activitats:
ACTIVITAT 1: LA RELIGIÓ I LA FELICITAT
Busca l'entrada del 16 d'octubre "La religió serveix per a trobar la felicitat?" i clica en els diferents hipervincles. Contesta:
1. Qui es en Matthieu Riccard? D'on és i on viu? A què es dedica?
2. Què és i què no la felicitat (on i on no es troba,...) Existeix? Val la pena, té sentit parlar-ne? Per què? Què diu sobre això en Matthieu Riccard?
3. Què ensenya la religió budista sobre la felicitat? Com hem de procedir per ser feliços? Què és i què hi té a veure la meditació?
4. Què en penses tu de tot plegat? Explica alguna cosa que t'hagi semblat interessant, curisosa, errònia,...
ACTIVITAT 2: LA RELIGIÓ I LA CIÈNCIA
Busca l'entrada del 13 de novembre "Herencia del viento". Llegeix-la i clica en els seus hipervincles. Contesta:
1. Explica què és monkey trial? Què va passar? Quan va tenir lloc? Què va significar?
2. Què diu la teoria del "diseny intel·ligent"? Quan i on es va originar? En què es diferencia i en què s'assembla al creacionisme tal i com es defensava a l'època del monkey trial?
3. Explica amb exemples com veuen provada la seva teoria els defensors del diseny intel·ligent. Et pot servir veure un o més capítols del documental "la clave del misterio de la vida" (penjat al youtube).
4. No tothom hi està d'acord amb el diseny intel·ligent! Busca l'entrada "Francisco J. Ayala" del 14 de novembre. Està d'acord aquest investigador amb aquesta teoria? Per què? I tu? Què n'opines? Per què?
En cas de tenir la matèria suspesa, cal entregrar a més a més el dossier del trimestre amb totes les activitats realitzades.
DATA D'ENTREGA: 1r batx.C: 11 de gener; 1r batx.B: 12 de gener; 1r batx.A: 14 de gener.Bon Nadal!