No sabem exactament quan va néixer Jesús, però sabem que no va ser pas el 25 de desembre. Llavors, per què celebrem el Nadal aquest dia? I quan podria haver nascut realment segons les fonts escrites?
Alguns estudiosos argüeixen que Jesús podria haver nascut en realitat entre març i abril, o en definitiva, a inicis de la primavera. Aquests arguments es basen en la referència bíblica de Lluc de la falta de lloc a la fonda i en la presència de pastors vigilants dels seus ramats: das:
“I va donar a llum al seu fill primogènit, i el va embolicar en bolquers, i el va ficar en un pessebre, perquè no hi havia lloc per a ells a la fonda. Hi havia pastors a la mateixa regió, que vetllaven i romanien les vigílies de la nit sobre el seu ramat” (Lluc, 2. 1-8).
El primer fet pot comprendre's si pensem que va ser una data molt pròxima a la Pasqua Jueva i el poble es dirigiria a les ciutats per a celebrar-la (tot i que també és cert que la població acudia a la ciutat per complir la voluntat de l’emperador respecte al cens). L'explicació buscada per a l'últim versicle citat, el dels pastors, tracta d’una qüestió meteorològica i ramadera. És evident que és costosíssim dormir al ras a l'hivern i per altra banda només es treien els ramats en els mesos primaverals, en els quals, a més, els ramats parien. A l'hivern sempre estarien protegits.
Fora quan fora que va néixer Jesús, el que se sap amb seguretat és que no va néixer el 25 de desembre. Llavors, per què celebrem el Nadal aquest dia?
Curiosament aquest dia no té cap relació amb Jesús ni amb altre motiu religiós: era la data en la qual es feia una celebració pagana en commemoració del solstici d’hivern. Després del solstici d’hivern els dies més foscos han passat, es comencen a notar els dies més llargs, la temperatura deixa de ser tan freda en poques setmanes i el camp comença a preparar-se per donar els seus fruits. Aquest renaixement del Sol sempre ha estat celebrat per distintes cultures des de temps immemorials i està associat al naixement de déus com Horus (Egipte), Dionís (Grècia), Bacus (Roma), Mitra (Índia) o Buda (Orient).
Sembla que cap als anys 352-366 d. C. es va començar a imposar la celebració de la Nativitat en la nit del dia vint-i-quatre al vint-i-cinc de desembre. Anteriorment algunes cultures la celebraven entre el sis (armenis) i el vuit de gener (egipcis i grecs, fonamentalment). L'Església, en lloc de reprimir les festes paganes, va decidir absorbir-les i reconvertir-les. D'aquesta forma, a mitjan segle IV d. C. els monjos grecs Sant Joan Crisòstom i Sant Gregori Naciancè van ser els influents personatges que van fer possible que el Nadal el celebrem avui el dia vint-i-cinc. A Espanya venim celebrant el Nadal en aquesta data des de l'any 380 d. C., després que fos aprovat en el Concili de Saragossa. Avui dia la celebració del Nadal es realitza simultàniament en gairebé tot el món cristià, llevat dels armenis que segueixen celebrant-lo el sis de gener.
No hay comentarios:
Publicar un comentario