Alguns estudiosos argüeixen que Jesús podria haver nascut en realitat entre març i abril, o en definitiva, a inicis de la primavera. Aquests arguments es basen en la referència bíblica de Lluc de la falta de lloc a la fonda i en la presència de pastors vigilants dels seus ramats:
“I va donar a llum al seu fill primogènit, i el va embolicar en bolquers, i el va ficar en un pessebre, perquè no hi havia lloc per a ells a la fonda. Hi havia pastors a la mateixa regió, que vetllaven i romanien les vigílies de la nit sobre el seu ramat” (Lluc, 2. 1-8).
El primer fet pot comprendre's si pensem que va ser una data molt pròxima a la Pasqua Jueva i el poble es dirigiria a les ciutats per a celebrar-la (tot i que també és cert que la població acudia a la ciutat per complir la voluntat de l’emperador respecte al cens). L'explicació buscada per a l'últim versicle citat, el dels pastors, tracta d’una qüestió meteorològica i ramadera. És evident que és costosíssim dormir al ras a l'hivern i per altra banda només es treien els ramats en els mesos primaverals, en els quals, a més, els ramats parien. A l'hivern sempre estarien protegits.
Fora quan fora que va néixer Jesús, el que se sap amb seguretat és que no va néixer el 25 de desembre. Llavors, per què celebrem el Nadal aquest dia?
Curiosament aquest dia no té cap relació amb Jesús ni amb altre motiu religiós: era la data en la qual es feia una celebració pagana en commemoració del solstici d’hivern. Després del solstici d’hivern els dies més foscos han passat, es comencen a notar els dies més llargs, la temperatura deixa de ser tan freda en poques setmanes i el camp comença a preparar-se per donar els seus fruits. Aquest renaixement del Sol sempre ha estat celebrat per distintes cultures des de temps immemorials i està associat al naixement de déus com Horus (Egipte), Dionís (Grècia), Bacus (Roma), Mitra (Índia) o Buda (Orient).
Sembla que cap als anys 352-366 d. C. es va començar a imposar la celebració de la Nativitat en la nit del dia vint-i-quatre al vint-i-cinc de desembre. Anteriorment algunes cultures la celebraven entre el sis (armenis) i el vuit de gener (egipcis i grecs, fonamentalment). L'Església, en lloc de reprimir les festes paganes, va decidir absorbir-les i reconvertir-les. D'aquesta forma, a mitjan segle IV d. C. els monjos grecs Sant Joan Crisòstom i Sant Gregori Naciancè van ser els influents personatges que van fer possible que el Nadal el celebrem avui el dia vint-i-cinc. A Espanya venim celebrant el Nadal en aquesta data des de l'any 380 d. C., després que fos aprovat en el Concili de Saragossa. Avui dia la celebració del Nadal es realitza simultàniament en gairebé tot el món cristià, llevat dels armenis que segueixen celebrant-lo el sis de gener.
El pastor xilè Miguel Mondaca és un estudiós de la Bíblia. Una vegada va donar a conèixer aquest estudi en el seu programa radial "El nostre Punt de Vista", el qual tenia fa molts anys enrere en Ràdio Harmonia.
ResponderEliminarÉs notori segons el relat bíblic que Jesús no va néixer a l'hivern, perquè “(...) havia pastors en la mateixa regió, que vetllaven i guardaven les vigílies de la nit sobre el seu ramat (...)” (Lucas 2:8). Els pastors estaven, per tant, en el camp amb els seus ramats a la intempèrie i això seria impossible el 25 de desembre, recordem que en l'hemisferi nord l'hivern comença el 21 de desembre i en l'hemisferi sud comença l'estiu.
Els estudis dels costums de les terres bíbliques mostren que els pastors en Palestina portaven els seus ramats del pastoratge en el camp a les cledes sempre abans del 15 d'octubre, això dóna prova que és impossible el naixement de Crist el 25 de desembre, tret que la Bíblia esmenta, cosa que tots els veritables cristians vam rebutjar tallantment. Segons sembla, estem davant una data fraudulenta i mentidera que ha usurpat per dos mil·lennis un lloc que no li correspon en el cor dels cristians.
La Bíblia no indica en forma específica la data exacta del naixement de Jesús, no obstant això ens dóna els mitjans i la clau per a aproximar-nos a una data més real. En efecte, sabem positivament que Jesús és menor que Juan el Bautista, el seu cosí, en exactament sis mesos (llegeixi curosament aquesta evidència bíblica en Lucas 1:24-38). Elizabeth tenia ja sis mesos d'embaràs quan María concep en el seu sen sobrenaturalment a Jesús. La importància d'aquesta dada cent per cent escriptural és que es pot determinar en forma bastant aproximada la data del naixement del babtista Zacarías, el pare de Juan, era un sacerdot que exercia el seu ministeri a Jerusalem. El ritual jueu establia que cada sacerdot tenia un temps definit de l'any que servia en el temple. Existien 24 divisions o cursos de servei durant l'any religiós i aquesta dada és ratificat per l'escriptor i historiador jueu Flavio Josefo, qui en el seu llibre “Antiguitats dels jueus" diu que cadascun d'aquests torns o cursos de servei duraven una setmana i que després de sis mesos cada sacerdot repetia el seu torn servint en total dues vegades a l'any (1º Cròniques 24:7-19).
El relat de Lucas, en el primer capítol del seu evangeli, declara que Zacarías pertanyia a la classe de Abías i servia en el temple segons l'ordre de la seva classe (Lucas 1:5,8). La data de l'any corresponent a aquesta classe era el vuitè en ordre, d'acord a 1º Cròniques 24:10. És a dir, entre el 27 de Iyar i el 5 de Siván, que en el nostre calendari equivalen a la setmana del 1 al 8 de juny. Després d'aquesta setmana, Zacarías hagué de quedar-se a ministrar per set dies més perquè era obligació de tots els sacerdots prestar servei conjunt en les grans festes religioses (Pentecosta en aquest cas). Quan va complir el seu ministeri va tornar a la seva casa, distant 45 quilòmetres al sud de Jerusalem, en les muntanyes de La Judea, I LA SEVA ESPOSA VA CONCEBRE (Llegeixi Lucas 1: 23-24). Segons aquests antecedents, Juan va ser engendrat a mitjan mes de juny, entre el 16 i19 del mateix; per tant va néixer nou mesos després, a mitjan mes de març.
Sabem que Jesús era menor que Juan en sis mesos (vegi Lucas 1: 26,36). Si afegim sis mesos a contar de març, veurem que la data del naixement de Jesús correspon a mitjan mes de setembre (entre el 16 i 19), data que està d'acord amb el relat bíblic dels pastors i els seus ramats en el camp, perquè evidentment no era hivern, si no començaments de la tardor en l'hemisferi septentrional.
ResponderEliminarLlavors, si Jesús NO VA NÈIXER al desembre, resulta molt estrany que la cristiandat recordi la seva natividad en una data que no correspon per res amb la veritat, la Història ens dóna la resposta a aquesta infàmia: el 25 de desembre era el dia que els pagans celebraven el naixement del seu DÉU SOLAR, conegut en les diferents cultures amb diferents noms Osiris, Horus, Júpiter, Zeus, Baal, Zoroastro, Saturn, Bacus, Adonis, Hèrcules, Mitra, Tammuz, etc.
La religió pagana prenia al sol com font de la vida, com la nit mes llarga succeïa al voltant del 21 de desembre i des d'aquí a poc a poc la nit s'escurçava, es va adoptar des dels ritus babilònics el costum de celebrar el 25 de desembre el naixement del déu sol, font de la vida el sexe i la fertilitat.
James George Frazer, en el seu llibre, "La branca daurada", diu: “L'època hivernal era quan tots els déus solars, des de Osiris fins a Júpiter i Mitra, celebraven el seu natalici (...)”.
En el Segle V aquests costums pagans s'havien introduït en l'església de Roma de tal forma que els seus líders no podent combatre aquestes pràctiques, les van "cristianitzar", substituint al déu solar per Jesús, escamotejant d'aquesta forma als creients la veritable festa del Nadal, substituint-la per tradicions paganes, alienes a la veritat de l'Evangeli.