miércoles, 29 de septiembre de 2010

LES GRANS RELIGIONS AVUI


Un link interessant sobre les GRANS RELIGIONS AVUI! (cliqueu damunt de la imatge per anar-hi)

DOSSIER DEL PRIMER TRIMESTRE

Pel que fa a la forma:

Mireu l'entrada del 8 de març "orientacions per realitzar el dossier"

Pel que fa al contingut:

El contingut indicat aquí és de
caràcter obligatori. Sempre pots incloure en el dossier més coses, ja "voluntàriament". Pots fer-ho, per exemple, a partir de les preguntes o activitats suggerides en les entrades catalogades com d'"AMPLIACIÓ".

Portada + índex + introducció

1r full: Deures: activitats nº 2, 3 i 4 de la pàgina 44 del llibre fetes.

2n full: Full fotocopiat dels diferents sabers sobre la religió amb l'exercici del darrera realitzat.

3r full: Resposta argumentada i amb exemples a les següents preguntes: Es pot estudiar la religió? És important estudiar-la? Es pot estudiar científicament? No copiïs el què diu el blog sobre això. Tingueu-ho en compte però escriu de forma personal!!

4rt full: resum i opinió personal sobre les aportacions a l'XTECFÒRUM al voltant de la pregunta "creus o no que s'ha d'oferir cultura religiosa per a tots/es els/les alumnes?" (aneu a l'entrada "Benvinguda" per trobar l'enllaç que us porta a aquest fòrum on-line).

5è full: Resposta a les següents preguntes després de llegir les entrades del 28 abril del 2010: a) Què és el que s'estudia/investiga? b) S'estudia científicament/positivament? (per què?) c) Què és pot afirmar avui en dia sobre el tema en qüestió? d) Quines proves es donen?

6è full: Consulta l'enllaç (clicant a la imatge) que hi ha a l'entrada del 5 d'octubre "Què és la religió?" i llegeix el full donat a classe "Para qué sirve la religión?" (del llibre "Las religones del mundo para dumies", ed. Granica). Després respon en el full i de forma personal a les següents preguntes: Què és la religió? Quina finalitat té? Per a què serveix?

7è full: Resum de 1/2 full de les pàgines 27 a 34 del llibre ("Els humanismes"). Tria un humanista (ateu, existencialista o cristià) -el què més t'interessi o t'hagi agradat- i explica en l'altra meitat del full si estàs d'acord o no en el que afirma sobre la religió i per què.

8è full: Full fotocopiat donat a classe amb un fragment de "San Manuel Bueno y Mártir" d'Unamuno i una presentació de la Teologia de l'Alliberament. Tot ben contestat!

9è full: Fes-hi una síntesi de les pàgines 35 a 38 ("La mentalitat científica i tècnica") del llibre de text i les activitats 3 i 4 de la pàgina 38.

10è full: Llegeix les entrades del 7 de març "La ciència..." i del 5 abril "Hi ha conflicte entre ciència i religió?". Després: explica a què es dedica la ciència i a què no (què cau en el seu camp d'estudi i què no),si hi ha o no doncs conflicte amb la religió, què són el cientisme i el fonamentalisme. De la selecció de textos (s'ha donat també en full fotocopiat a classe), tria'n dos i comenta'ls.

11è full: Full fotocopiat donat a classe amb la declaració de l'associació de teòlegs Joan XXIII sobre la visita del Papa a Barcelona. Sobretot: Les preguntes de darrere... Ben contestades! Redacta i inclou també una petita nota biogràfica sobre Benet XVI.

12è full: Full fotocopiat donat a classe per a l'anàlisi i valoració de la pel.lícula "La herencia del viento" (vista a classe). Contesteu-ne les preguntes!

Benvinguda


Hola a tots i totes!

Comencem nou curs acadèmic 2010-2011.

* D'entrada, de "bon rollu", us recordo les dates d'examen i entrega del dossier:

1r de Batx A: 3 de desembre.
1r Batx B: 24 de novembre.
1r Batx C: 30 de novembre.

* Pel que fa al dossier cal que aneu mirant l'entrada "dossier del primer trimestre" (quin títol més original!). S'anirà actualitzant periòdicament per indicar-vos què hi hauria d'haver. Oks?

* Hem començat ja matèria. Recapitulant:

- Hem dit que la religió pot ser estudiada.
Què dimonis fem a classe sinó?

- Hem debatut una mica sobre la importància que pot tenir estudiar-la.
Alguns ho troben important perquè consideren convenient tenir cultura religiosa, o perquè ajuda a entendre millor el món que ens envolta, o perquè pot servir per un aclarir-se i decidir respecte al que creu o no creu. D'altres pensen que val més la pena investigar, analitzar i saber d'altres coses (les malalties, les estrelles,...) És clar que no tots ens sentim atrets o encuriosits per les mateixes coses, però no deixa de ser veritat (siguem o no creients, m'agradi més o menys), que el fet religiós no és un pas un fet irrellevant o anecdòtic en la història, en la societat i en la cultura. I encara que només sigui per rebutjar-la! Per rebutjar una cosa cal saber (com més, millor!) què i per què ho estem rebutjant. Recordeu, de totes maneres sempre, que estudiem el fet religiós, un fenomen que existeix (existeixi o no Déu,...).


Llegiu el què es diu a l'XTECFÒRUM. Clica damunt el logo.




La pregunta que es fa és la següent: creus que s'ha d'oferir o no cultura religiosa per a tots i totes els/les alumnes. Inclou-ne un resum i opinió personal al dossier.

- Ens hem preguntat si la religió podia ser estudiada científicament.

A molts us podia semblar (i així ho vau escriure en el full d'avaluació inicial) que NO, però hem començat a veure que... SÍ! Que diferents ciències socials han tingut i tenen el fet religiós com a objecte del seu estudi. Us adreço a l'entrada del 5 d'abril "L'estudi de la religió: ciències i fenomenologia de la religió, filosofia i teologia".

Igualment visiteu les entrades (i els seus comentaris) del 28 d'abril sobre el naixement de Jesús. Quin dia de l'any va nèixer? Evidentment es pot investigar/estudiar si realment va nèixer el tradicional 25 de desembre, quan es celebrat pels cristians. Què diuen avui dia els estudiosos (en aquest cas historiadors)? Què es pot afirmar avui en dia al respecte? Quines proves s'aporten? Per què i des de quan es celebra el Nadal el 25 de desembre?

Alhora us convido a participar en el blog amb els vostres comentaris (una hora de classe setmanal no sempre és temps suficient per intercanviar punts de vista i a vegades fa vergonya...).